Make your own free website on Tripod.com

Home | Foto Terugblik | Museumweekend | Weekend-Info | Foto-actie | Persbericht

Persberichten
alle persberichten Museumweekend

Floris van Rosemondt terug op De Doornenburg

Zaterdag 9 en zondag 10 april wordt het nationale Museumweekend 2005 gehouden. Kasteel Doornenburg staat dan in het teken van Floris. Er zijn talrijke wetenswaardigheden te zien van de televisieserie en de recente bioscoopfilm over de avonturen van Floris van Rosemondt. De middeleeuwse burcht staat beide dagen open voor een vrije wandeling. Kasteel Doornenburg heeft permanent een Floriszolder ingericht. Marcel Janssen komt met zijn unieke verzameling over Floris.

Marcel Janssen uit Doornenburg is een grote fan van Floris. Hij heeft de afgelopen jaren talrijke spullen verzameld. Wereldwijd stroopt hij via internet de markt af om filmattributen te bemachtigen. Zijn expositie toont onder meer foto’s, een draaiboek van de bioscoopfilm, decorstukken en souvenirs.

De Doornenburg was in 1968 de locatie voor de opname van de televisieserie. De NTS heeft 35 jaar geleden de 12-delige serie uitgezonden. De kijkdichtheid van 45 procent was ongekend. In 2003 kwam er een filmploeg om opname te maken voor de nieuwste bioscoopfilm. Nog steeds vragen bezoekers oud en jong naar de plaatsen waar de avonturen van Floris hebben afgespeeld.

De Doornenburg figureerde als kasteel Oldenstein. Vanuit het kasteel van Wolter van Oldenstein vochten Floris en Sindala tegen de hertog van Gelre die het kasteel van de familie Van Rosemondt als tolhuis in gebruik had.

Uiteraard is het gehele kasteel te bezichtigen om indrukken op de doen van de filmopnamen. Te denken valt aan de kleine kelder waar de kamer van Floris was gesitueerd. De Ridderzaal was reeds in het eerste deel van de televisieserie veelvuldig in beeld toen Floris en Sindala hun toevlucht zochten bij Van Oldenstein. Kasteel Oldenstein fungeerde voor Floris als uitvalsbasis om de hertog van Gelre het leven zuur te maken. Speciaal voor de Florisdagen is de wapenkamer in de Langeracktoren geopend. In de wapenkamer zit een luik dat Sindala toegang gaf tot een onderaardse gang.

Open: 13.30 - 17.00 uur  /  Entree: 2 euro per persoon.

( Orgineel Persbericht, maart 2005 )
de Nieuwe Krant
Dagblad voor de Gemeente Lingewaard
(Week 11 - 2005)

Vergroting


Hét Gemeente Nieuws
Dé Krant voor de Gemeente Lingewaard
(Week 11 - 2005)

Vergroting
Gastenboek

Marcel©Doornenburg2005